Rotterdammers en hun exlibris

In de afgelopen jaren heb ik mij intensief bezig gehouden met het verzamelen van exlibris, gemaakt voor Rotterdammers.

Als je eerst meer wilt weten over het exlibris, ga dan naar deze pagina.

Het waren niet alleen patriciërs en havenbaronnen die een exlibris voor zichzelf lieten maken. Architecten, juristen en artsen gaven daarvoor eveneens opdrachten, maar ook een timmerman, een kantoorklerk en een ‘vleesschhouwer’ lieten de trots voor hun boekenbezit zien door middel van een eigen exlibris.

Ik ben op zoek gegaan naar de mens achter het exlibris: wie gaf de opdracht, welke informatie geeft het exlibris en wie heeft het ontworpen? Zo ontstonden er allemaal verhalen. Verhalen over Rotterdammers, die stuk voor stuk op eigen wijze hun betekenis hebben gehad voor de stad. Dat werden er veel meer dan ik aanvankelijk had gedacht.

Honderd exlibris heb ik geselecteerd en gebundeld. De grafisch ontwerper heeft er veel aandacht aan besteed en inmiddels is het boek afgeleverd en al bijna uitverkocht. Het is nog mogelijk om een exemplaar te kopen. De prijs zal je verrassen: € 19,50. Voor eventuele verzendkosten reken ik € 4,50 extra. Bestellen kan door een mail te sturen naar tonenboek@gmail.com.

Klik hier voor voorbeeld 1 en hier voor voorbeeld 2

Er ligt nog zoveel materiaal dat ik bezig ben met een vervolgdeel. Het is echter nog niet duidelijk wanneer dat zal verschijnen.