Exlibris

Exlibris zijn boekmerken, die voorin een boek worden geplakt, waardoor duidelijk is wie de eigenaar van het boek is. De meeste mensen kennen nog wel de voorgedrukte plaatjes, waarop je zelf je naam moest invullen. Minder bekend is dat er originele exlibris zijn, die door (soms hele bekende) kunstenaars gemaakt zijn. Gegraveerd in hout, koper of staal, geëtst, getekend op steen en daarna stuk voor stuk apart afgedrukt vormen ze kunstwerken in het klein.

Het verzamelen van deze vorm van kleingrafiek of toegepaste kunst zit hem voor mij vooral in het verhaal dat elk exlibris vertelt: elke afbeelding is met een bepaalde reden gemaakt. De ene keer is de naam van de eigenaar in het exlibris zichtbaar, de andere keer het beroep of een liefhebberij. Soms is een telkens terugkerend thema zichtbaar, vaak uit literatuur.

In mijn exlibris nemen vogels een belangrijke plaats in. Dat zal ongetwijfeld ook met een zekere vrijheidsdrang te maken hebben. Daarnaast verzamel ik exlibris met muziek en met verwijzingen naar de bijbel. Het is verrassend om te zien hoe dun soms de lijn is tussen de Griekse mythologie en sommige bijbelse verhalen. 

Uiteraard heb ik zelf ook een aantal exlibris laten maken. In mijn laatste exlibris staat de stad Rotterdam centraal. 

Dit is mijn meest recente exlibris. Het is een houtgravure gemaakt door de Bulgaarse kunstenaar Peter Lazarov.

Nieuwsgierig naar meer informatie over het exlibris? Neem eens een kijkje op de pagina’s van de Nederlandse en Belgische verenigingen van en voor verzamelaars.

Nederland: Exlibris Wereld.

België: Graphia